Badkamerventilator

badkamerventilatorEen badkamerventilator is, zoals de naam al doet vermoeden, een ventilator in de badkamer. In de meeste gevallen is een badkamerventilator in de muur ingebouwd. Zo’n badkamerventilator is in de meeste gevallen vierkant, bijvoorbeeld 158 bij 158 millimeter of 180 bij 180 millimeter. De bedoeling van een badkamerventilator is het afzuigen van ongewenste luchtjes in de badkamer, en om stoom dat ontstaat tijdens het douchen weg te krijgen. De prijzen liggen meestal tussen de €70 en de €160. Sommige ventilatoren produceren wat meer geluid dan anderen.

Badkamerventilator

Er zijn natuurlijk niet alleen verschillende maten voor ventilatoren in de badkamer, maar ook verschillende vermogens. Sommige badkamers zijn klein. Zij kunnen wel een grote badkamerventilator hebben, maar dit heeft weinig zin. Het is in dat geval niet nodig om een ventilator met een groot vermogen te hebben. Andere badkamers hebben soms een inhoud van bijvoorbeeld 15 kubieke meter (= 15 liter). Deze kunnen wel een iets krachtiger badkamerventilator gebruiken dan een klein kamertje waar uitsluitend een WC en een wastafel instaat. Andere badkamers zijn nog groter, en moeten dus een nog groter vermogen hebben.


Natuurlijke ventilatie

In sommige gevallen is het zelfs niet nodig om een ventilator te installeren. Veel mensen hebben bijvoorbeeld voor kleine WC-kamertjes, een zogenaamde ‘natuurlijke ventilatie’. Dit is niets meer dan een gat naar de buitenkant. De luchtstroming zorgt er dan voor dat de lucht in het WC-kamertje gefilterd wordt. Dit is echt alleen bedoeld voor kleine kamertjes. Een andere vorm van natuurlijke ventilatie is een raam. Dit kan in de zomer wel handig zijn, maar in de winter wordt dan direct het hele huis een beetje kouder. Daarom is een ventilator in een badkamer zeker aan te bevelen.

Badkamerventilator met opties

Je kunt allerlei soorten badkamerventilatoren gebruiken. Deze hebben ook andere opties. Bij een duurdere badkamerventilator is in sommige gevallen bepaalde ‘naloop’ in te stellen. Dit kan in samenwerking met het licht werken. Als je het licht aandoet, gaat de ventilator draaien. Als je het licht weer uit doet, gaat de ventilator een bepaalde tijd door met draaien. Je kunt ook badkamerventilatoren met vochtigheidsmeter kopen. De ventilator treedt dan alleen in werking als het vochtig is.