Buisventilator

buisventilatorEen buisventilator is, zoals de naam al doet vermoeden, een ventilator in de vorm van een buis.  Dit soort ventilatoren kunnen vrij prijzig zijn, bij sommige merken binnen de prijzen van een buisventilator  vaak vanaf iets minder dan €100. Er zijn natuurlijk ook goedkopere buisventilatoren. Deze staan vaak voor minder dan €50 te koop. Bekende fabrikanten van buisventilatoren zijn ITHO (voor een wat duurdere buisventilator), NEDCO (de goedkopere buisventilatoren) of SOLER & PALAU. Het laatste merk behoort ook tot de duurdere buisventilator-fabrikanten. De afkorting hiervoor is S&P. S&P buisventilatoren zijn in Nederland vrij bekend.


Buisventilator

Een buisventilator is geschikt voor ronde ventilatiekanalen. De meest voorkomende maat is 125mm. Hiermee wordt dan de diameter bedoeld (dit is de doorsnede). In bijna alle gevallen is de benodigde netstroom gewoon 220 tot 240 Volt. Er zijn ook versies die 12 Volt nodig hebben. Zo’n buisventilator 12 volt is meestal een wat lichtere uitvoering.

Klembanden

Vaak kan een buisventilator met zogenaamde klembanden eenvoudig geïnstalleerd worden. Deze klembanden zorgen er niet alleen voor dat de buisventilator goed vast zit, deze klembanden dempen vaak ook nog eens het geluid dat de buisventilator produceert. Als je een buisventilator gaat kopen, dan moet je goed opletten of je er wel klembanden erbij krijgt. Deze klembanden kunnen ervoor zorgen dat een hoop gezeur achterwege blijft. Let daar dus goed op als je een buisventilator gaat kopen! Het scheelt in sommige gevallen ook nog eens een hoop lawaai. Een buisventilator kan in de badkamer worden gebruikt, maar ook bijvoorbeeld in de keuken. Je kunt ze vaak halen bij de gamma of bij andere bouwmarkten.