Plafondventilator

De plafondventilator is een van de oudste soorten ventilatoren ter wereld. Hij verscheen al in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten, en zorgde ervoor dat het binnenklimaat flink verbeterde. Het zorgt vaak voor de nodige verkoeling in warme zomers. De plafondventilatoren in de negentiende eeuw konden niet veel meer dan met dezelfde snelheid, dezelfde kant op draaien. Het feit dat hij elektrisch werkte, en niet op waterkracht werkte was al bijzonder genoeg. Een lange tijd na de tweede wereldoorlog kwamen de meer geavanceerde plafondventilatoren. Zo’n nieuwe plafondventilator kon bijvoorbeeld twee kanten opdraaien. Zo kon hij zuigen of blazen. En zo’n soort plafondventilator bestaat vandaag de dag nog steeds!

Plafondventilator met lamp

Er bestaan modellen plafondventilator met lamp. Zo’n plafondventilator heeft tegelijk ook verlichting. Zo is het tegelijkertijd ook mooi licht in de kamer, en kan de plafondventilator met lamp dus ook in de nacht blijven draaien. Vaak zit er dan een knopje ‘licht’ op de afstandsbediening. Het licht is dan in het midden van de bladen geplaatst.

Plafondventilator in de zomer of winter

Waar is dat zuigen en blazen dan handig voor? In de zomer stel je de bladen zo in dat de plafondventilator een blazende werking heeft. Zo blijft het lekker koel in de kamer. In de winter (of op koude zomerdagen) stel je de bladen van de plafondventilator zo in dat de bladen een zuigende werking hebben. De koude lucht die zich altijd onderaan de kamer bevindt wordt dan aangezogen, en de warme lucht die zich bovenin ophoudt, wordt op die manier weer naar beneden gedreven. Zo wordt het niet te koud in de winter, en heeft de plafondventilator zelfs in de winter nog een functie!

Plafondventilator kopen

Bij de aanschaf van een plafondventilator moet men met een aantal dingen rekening houden. Als je besluit om een plafondventilator te kopen moet je ten eerste op de bladen letten. Je moet bij de bladen op het bladoppervlak letten. Des te groter dit is, des te krachtiger de ventilator is. Hetzelfde geldt voor de bladlengte. Ook op de hoek van de bladen moet worden gelet. 15% is de ideale hoek bij een plafondventilator. Uiteraard moet men letten op de draaisnelheid, dit is eigenlijk de stand van de ventilator. Hoe hoger deze draaisnelheid, hoe hoger de stand moet zijn waarin de ventilator wordt gezet. En hoe harder de ventilator draait, hoe groter de werking natuurlijk is. Het aantal bladen is ook van belang. 4 is daarin het ideale getal.

Een plafondventilator brengt dus niet alleen de nodige verkoeling, het staat bovendien ook nog eens mooi aan het plafond. Vrijwel alle plafondventilatoren zijn met een afstandsbediening te bedienen, of met een knop aan de muur. Je kan er ook voor kiezen om een plafondventilator met lamp, deze zijn dan wel vaak iets duurder.